Flyer- en petitieactie Leuven Rechtdoor gestart in Wijgmaal/Wilsele/Herent

Flyer- en petitieactie Leuven Rechtdoor gestart in Wijgmaal/Wilsele/Herent

Een 15-tal mensen uit Wijgmaal, Wilsele en Herent zijn deze week gestart met een plaatselijke actiegroep en een flyeractie tegen de extra overlast van de nieuwe vluchtroute Leuven Rechtdoor. Onze regio kent heeft al vele jaren de last en de lawaaihinder van de dalende vliegtuigen, maar deze extra last van een nieuwe route met opstijgende vliegtuigen voor dezelfde regio is er teveel aan. Er worden flyers gestoken in alle brievenbussen met de vraag om de online petitie te ondertekenen: http://www.petities24.com/leuvenrechtdoor. De petitie heeft ondertussen de kaap van 2000 ondertekenaars overschreden, maar om op het beleid te wegen mag dat zeker nog heel wat meer worden.

Wie onder de vliegtuigroute woont heeft het zeker al gemerkt: sedert maart 2014 wordt Wijgmaal, maar ook vele andere gemeenten in de buurt zoals bepaalde delen van Wilsele, Herent, Rotselaar, Tildonk, Wakkerzeel, Holsbeek extra belast met vliegtuiglawaai. We hebben in deze streek al vele jaren een groot deel van de last doordat we de landende vliegtuigen over ons heen kregen, maar krijgen daarbij nu ook een gedeelte van de hinder van de opstijgende vliegtuigen. Dat is het gevolg van de invoering van de vliegroute “Leuven Rechtdoor”.  Waar vroeger de opstijgende vliegtuigen, bij noord- en oostenwind, onmiddellijk en snel hoogte nemend zuidwaarts opstegen richting Bertem, Oud-Heverlee en Huldenberg, worden ze nu , via een lange lage bocht van 30km, over onze regio gestuurd. Deze wijziging is er gekomen onder politieke druk en ondanks negatief advies van Belgocontrole en de verkeersleiders.

 

Wie meer achtergrond over deze nieuwe vliegroute wil lezen, kan terecht op de website www.hildevanwichelen.be bij het dossier ‘Vliegtuigen’.

 

Hierdoor heeft onze regio in tegenstelling tot voor 6 maart geen enkele dag rust meer en is er sprake van concentratie ipv spreiding van de last. Het gaat dus in dit geval niet over een kwestie van NIMBY ‘Not In My Backyard’. Immers, we nemen  al jaren een deel van de geluidshinder op onze rekening en willen dat ook blijven doen. Wel gaat het om een eis voor een eerlijke spreiding van de last. Je zou het eerder een TIT-protest  kunnen noemen :‘Teveel Is Teveel’.

 

Een groot aantal getroffen gemeentebesturen hebben al klacht ingediend en ook in Wijgmaal is een actiecomité ontstaan om het protest in Wijgmaal en aangrenzende delen van Wilsele en Herent te organiseren. Je vindt in bijlage de flyer met wat uitleg en het standpunt van de petitie.

 

Wat kan je nu concreet doen?

Het meest eenvoudige is de petitie online te ondertekenen http://www.petities24.com/leuvenrechtdoor en de petitie via je mailbox of via Facebook te verspreiden bij je vrienden en kennissen. Je kan een mailtje sturen naar de burgemeester en schepenen van jouw gemeente  om hen te vragen standpunt in te nemen tov deze nieuwe vliegroute. Je kan je protest laten horen door klacht neer te leggen bij de ombudsdienst van de  luchthaven zelf via www.airportmediation.be.  Als je je nog meer wil engageren, kan je lid worden van de actiegroep Leuven Rechtdoor en eventueel helpen met flyeren en het verspreiden van de petitie. Dit is de link naar de website van deze actiegroep http://www.leuvenrechtdoor.be/. Als je wil toetreden tot de actiegroep van Wijgmaal/Wilsele/Herent kan je dat laten weten aan Erik Vanhove  via erik.vanhove1@pandora.be  of aan mezelf.

 

Alleen een massaal aantal handtekeningen kan ons helpen deze beslissing terug te draaien. De online petitie vraagt slechts 1 luttele minuut. Ook als je zelf niet getroffen bent, kan je via de ondertekening je solidariteit voor meer spreiding tonen.