Press release naar aanleiding van arrest Brusselse rechtbank

Het bewonerscomité dat zich kant tegen de nieuwe vliegroute "Leuven Rechtdoor", leert uit het arrest van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg, dat een vliegroute en de bijhorende last niet zomaar naar andere onwetende bewoners mag verlegd worden.  Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts zegt in een eerste reactie dat er een billijke spreiding moet zijn van de lasten van het vliegtuiglawaai.   Onze regio (Haacht, Rotselaar, Wijgmaal, Tielt-Winge, Holsbeek, Lubbeek) kent nu een superconcentratie van vliegtuigen, we hadden reeds op 85% van de dagen bijna alle landende vliegtuigen bij westenwind. Sinds 6 maart 2014 krijgen we er nu ook nog eens het lawaai van de stijgende vliegtuigen bij, tijdens de resterende dagen dat de wind uit het oosten of noorden komt, met een totaal nieuwe vliegroute. Blijkbaar weigeren andere (Vlaamse en Waalse) gemeentes hun deel van de lasten te dragen.  De bewoners onder Leuven Rechtdoor hebben, zoals elke regio rond de luchthaven, echter recht op een periode van rust zonder vliegbewegingen. Bovendien was de oude opstijgroute vanaf baan 07R korter, milieuvriendelijker en veiliger voor alle bewoners en passagiers, dat zeggen ook de luchtverkeersleiders.

We ijveren voor een evenwichtige spreiding van het vliegtuiglawaai om de draagkracht van de last bij bewoners niet te overschrijden en tegelijkertijd de duurzame ontwikkeling van de luchthaven te ondersteunen.  De luchthaven is een belangrijke speler in het Vlaamse economische weefsel en de bewoners onder Leuven Route wensen, zoals we dat al jaren doen, zonder meer ons deel van de lasten op zich te nemen.  Wij vragen alleen dat alle gemeentes dat ook doen, en dat iedere betrokken regio rond de luchthaven deelt in de lusten en lasten van de luchthaven.  Deze nieuwe Leuven Rechtdoor opstijgroute is dus onhoudbaar.

We krijgen nu door de Leuven Rechtdoor petitie de steun van alle bewoners en lokale politici, en gaan in een aantal weken samenzitten met alle getroffen gemeentes. Een gezamenlijk actieplan zal worden opgesteld, waarbij alle pistes bekeken zullen worden.   We zijn ervan overtuigd dat alle betrokken politici, op Vlaams en federaal niveau, na overleg tot inzicht zullen komen en hun eigen standpunt voor een eerlijke spreiding zullen nakomen.  Indien dat niet het geval zou zijn, blijven we een juridische piste in overweging nemen.

Voor verdere informatie kan u terecht op www.leuvenrechtdoor.be

Het bewonersactiecomité Leuven Rechtdoor.