PERSBERICHT BURGEMEESTERSOVERLEG OOST-BRABANT

 

Eerst eerlijke spreiding, dan pas praten over uitbreiding
Burgemeesters Oost-Brabant kanten zich tegen ‘masterplan 2040’ van luchthaven Zaventem

Het Burgemeestersoverleg Oost-Brabant kant zich tegen om het even welke uitbreiding van de luchthaven van Zaventem, zolang er geen eerlijke spreiding van de hinder is.

Een verlenging van de landingsbaan 25 L is sowieso onbespreekbaar, omdat deze als gevolg zou hebben dat de hinder verder verschuift naar Vlaanderen, en de dorpskern van Erps-Kwerps (Kortenberg) volledig onleefbaar zou worden.

Een evenwichtige verdeling van lasten en lusten is een absolute voorwaarde vooraleer er kan worden gesproken over nieuwe plannen voor de luchthaven. Zowel ten oosten van Zaventem als ten westen daarvan, moeten de vliegroutes worden vastgesteld in de eerste plaats op basis van veiligheidsregels en technische normen. Binnen die technische mogelijkheden moet de hinder van de vliegtuigen eerlijk worden gespreid over alle inwoners van de regio, of het nu Vlamingen, Brusselaars of Walen zijn.

Op dit ogenblik is die eerlijke spreiding er niet. Zolang minister François Bellot daarvoor niet zorgt, zeggen de Oost-Brabantse burgemeesters ‘njet’ tegen elke uitbreiding van de luchthavenactiviteiten.

In het burgemeestersoverleg rond regionale samenwerking bespreken 30 burgemeesters verschillende beleidskwesties en overleggen ze over de uitdagingen waar onze regio voor staat. Zo komen onder meer het mobiliteitsvraagstuk, ruimtelijke ordening, wonen en werken in de regio aan bod. Ze willen aangelegenheden die voor de ganse regio van belang zijn, gezamenlijk, en over alle partijgrenzen heen, verdedigen bij de Vlaamse en de Federale overheid.
De burgervaders van volgende gemeenten en steden zijn in het burgemeestersoverleg Oost-Brabant vertegenwoordigd: Aarschot, Begijnendijk, Bekkevoort, Bertem, Bierbeek, Boortmeerbeek, Boutersem, Diest, Geetbets, Glabbeek, Haacht, Herent, Hoegaarden, Holsbeek, Huldenberg, Keerbergen, Kortenaken, Kortenberg, Landen, Leuven, Linter, Lubbeek, Oud-Heverlee, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Tervuren, Tielt-Winge, Tienen, Tremelo, Zoutleeuw.

ad